یک سیستم آبیاری طوری طراحی میشود که مقدار دقیق آب مورد نیاز محصول را در طول سال بطور روزانه تامین نماید. مقدار آب مورد نیاز بستگی به منطقه کشت، محصول مورد کشت، شرایط آب و هوایی، زمان و فصل کشت و اینکه آیا گلخانه دارای سیستم تهویه و گرمایشی است، دارد. نیاز آبی هم بسته به ترکیب خاک، اندازه ظرف، نوع ظرف و یا همان بستر محصول میتواند متفاوت باشد. روش آبیاری در گلخانهها تاثیر بسزایی در کیفیت محصولات دارد، بنابراین اهمیت انتخاب یک روش مناسب و درست آبیاری، بسیار مهم و حیاتی است.
برخی بر این باورند که انتخاب روش آبیاری در گلخانهها موضوع ساده و پیشپا افتادهای است. اما افراد با تجربه و متخصص، باور دارند برای انتخاب روش آبیاری گلخانهای باید تمامی جوانب بررسی شود. انتخاب روش آبیاری باید بر پایه اصول و منطق باشد تا از بروز ضرر و زیان جلوگیری نماید و بهرهوری را نیز افزایش دهد. آگاهی از انواع روشهای مختلف آبیاری در گلخانهها، میتواند ما را در انتخاب بهترین روش کمک شایانی نماید.
سه اصل کلی در آبیاری
قانون اول: از یک بستر و خاک با ساختار خوب و زهکشی شده استفاده کنید.
اگر بستر گیاه به خوبی زهکشی نشده باشد و هوای کافی در اطراف ریشه موجود نباشد، عملیات آبیاری نمیتوند به خوبی صورت گیرد. به همین خاطر بستر دارای هوای کافی در منطقه ریشه، برای رشد گیاهان کاملا ضروری است. ترکیب خاک بایستی با یک فرمولاسیون که متناسب با شرایط گلخانه است، مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین خاک مزرعه به تنهایی جوابگوی نیاز گیاه نیست.
قانون دوم: در هر بار آبیاری، عملیات آبیاری باید به صورت کامل انجام گیرد.
از انجام آبیاری مقطعی و نیمهکاره اجتناب نمایید. در هر بار آبیاری، خاک بایستی کاملا مرطوب شود و به تمامی قسمتهای بستر و نقاط انتهایی ریشه نیز به مقدار کافی آب برسد. به عنوان یک قاعده کلی 10 الی 15 درصد آبیاری اضافی برای محصولات، میتواند خیال ما را از این بابت راحت نماید. به طور کلی نیاز آبی گلخانهای در بسترهای مبتنی بر خاک حدود 20 لیتر بازای هر متر مکعب و برای گلدانها حدود 0.3 تا 0.35 لیتر بازای گلدانهایی با قطر 16.5 سانتیمتر میباشد.
قانون سوم: آبیاری بایستی دقیقا قبل از شروع تنش آبی گیاه انجام شود.
از آنجایی که آبیاری بیش از حد، منجر به کاهش هوای کافی در ریشه و بروز مشکلاتی در رشد گیاه میشود، آبیاری باید دقیقا قبل از ورود گیاه به مرحله تنش آبی انجام شود. اما چطور میتوانیم تنش اولیه آبی گیاه را تشخیص دهیم؟ پاسخ ظاهر و علایم شاخ و برگ گیاه است. برای مثال از بافت، رنگ و کدر بودن رنگ گیاه، میتوان برای تشخیص میزان تنش آبی آن استفاده کرد. نباید فراموش کرد که تشخیص نیاز آبی گیاه، به نوع محصول نیز بستگی دارد. برای گیاهانی که علائم ظاهری خاصی برای تشخیص تنش آبی ندارند، از رنگ و وزن خاک نیز میتوان نیاز آبی گیاه را تشخیص داد.
روشهای آبیاری گلخانه
آبیاری دستی یا سنتی (Hand Watering)

قدیمیترین روش آبیاری، روش آبیاری دستی است که امروزه دیگر بسیار نامتعارف و غیر اقتصادی است. در حال حاضر، پرورشدهندگان گلخانهای از این روش استفاده نمیکنند مگر در شرایط خیلی خاص، مانند پرورش گیاهان خاص با نیازهای آبی ویژه و یا در مناطق جغرافیایی بسیار خشک و متفاوت. بررسیها نشان میدهد که هزینه این روش در همان سال اول برابر با اجرای سیستمهای نوین آبیاری میباشد و بنابراین استفاده از این روش به جز در موارد خیلی خاص، هیچ دلیل موجهی ندارد. در این روش مقدار آب دریافتی توسط گیاهان یکنواخت نیست و در عین حال، آبیاری دستی فرآیندی وقتگیر و خسته کننده میباشد. ولی درهر حال اگر از این روش آبیاری استفاده میکنید حتما در انتهای شلنگ آبیاری از وسیله فشار شکن استفاده نمایید. این وسیله نیروی فشار آب خروجی را کم کرده و از شسته شدن بستر خاک و بهم ریختن ترکیب خاک جلوگیری میکند.
آبیاری محیطی (Perimeter Watering)

این روش آبیاری برای گلخانههای باغچهای با بستر ثابت قابل استفاده است. در این سیستم آبیاری عموما از لوله لیفلت و یا لولههای پلی اتیلن و نازلهای پلاستیکی استفاده میشود که نازلهای پلاستیکی آب را بر روی سطح خاک، زیر شاخه و برگها اسپری میکند. نازلها در این روش از نایلون و یا پلاستیک سخت ساخته شده است. برای آبیاری، نازلها بر اساس نیاز با زاویههای 45، 90 و 180 درجه تنظیم میشوند تا آب را اسپری کنند.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که استفاده از لولههای سخت پلی اتیلن دارای معایبی میباشد. این لولهها بخاطر نداشتن انعطاف لازم، پس از مدتی جابجا شده و تغییر مکان میدهد که باعث به هم خوردن زاویه نازلها شده که ممکن است نازلها از داخل گلدانها خارج شوند. لذا برای جلوگیری از این مشکلات پیشنهاد میشود از لولههای انعطاف پذیر لیفلت استفاده شود. استفاده از لولههای تاشوی لیفلت، مضاف بر اینکه باعث برطرف شدن این مشکل میشود، مزیتهای زیادی نیز دارد، مانند راحتی نصب و جابجایی، مقرون به صرفه بودن وطول عمر بالاتر.
آبیاری سقفی یا آبشاری (Overhead Sprinklers)

در حالی که در بیشتر محصولات زراعی برای جلوگیری از بیماری، شاخههای گیاهان باید خشک نگه داشته شوند، تعداد کمی از محصولات زراعی وجود دارند که میتوانند شاخ و برگ مرطوب را تحمل نمایند. این دسته از گیاهان که در برابر رطوبت شاخ و برگ مقاوم هستند را به راحتی میتوان با روش آبیاری سقفی آبیاری نمود.
بسیاری از گلها و برخی از گیاهان سبز جزء این دستهاند، که میتوان آنها را توسط این روش آبیاری نمود. این روش آبیاری شامل یه خط لوله اصلی انتقال آب میباشد که سرتاسر سالن کشیده شده است. در این روش، رایزرها و نازلهایی که در سقف یا کف سالن نصب شدهاند و در ارتفاعی بالاتر از گیاه قرار میگیرند و آب را بر روی گیاه اسپری میکنند. ارتفاع 60 سانتیمتری برای آبیاری گلهای آپارتمانی و ارتفاع 180 سانتیمتری برای گلهای دیگر، مناسب است. در این روش، حرکت نازل به گونهای است که یک الگوی چرخش 360درجهای را به طور مداوم طی میکند تا سطح پاشش یکنواختی در آبیاری مهیا شود. در این روش سینیهایی برای جمعآوری آب بین گلدانها استفاده میشود تا از هدر رفت آب نیز، جلوگیری شود. نصب این سینیها طوری هست که با داشتن یک شیب بسیار کم، آب بین گلدانها را به سمت منبع هدایت میکند.
آبیاری مه پاشی (Boom Watering)

آبیاری مه پاش شامل یک لوله اصلی آب است که سرتاسر سقف گلخانه در جهت طولی کشیده شده است. این لوله مجهز به نازلهایی است که میتوانند آب یا محلول کود و موادمغذی را بر روی محصول بپاشند. در حالت توسعه یافته این روش، نازلها بر روی یک تسمه سوار هستند که بوسیله یک موتور الکتریکی جابجا میشوند. مقدار آب خروجی با سرعت نازل که از بالای گیاهان عبور میکند، تنظیم میشود.
این روش که در گلخانهها کاربرد دارد، اغلب برای تکثیر گیاهان قلمه ای و تولید نشاء ایدهال است.در این روش آب به صورت قطرات بسیار ریز به طور متناوب بر روی محیط کشت پخش شده و موجب کاهش درجه حرارت محیط و تامین رطوبت نسبی مورد نیاز قلمهها و نشاء میشود.
آبیاری قطرهای (Drip Irrigation)

روش آبیاری قطرهای روش بسیار کارآمدی است که در آن، آب در فواصل مکرر و قابل تنظیم از طریق قطره چکانها و دریپرها که در امتداد مسیر لترال قرار دارند، به گیاه منتقل میشود. سیستم آبیاری قطرهای به عنوان بخش کامل و اساسی در طرح جامع آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد و این روش به عنوان کاملترین و بهترین روش برای آبیاری و انتقال یکنواخت کود و مواد مغذی به گیاه شناخته میشود. این روش با مصرف بهینه و ناچیز آب، کود و مواد مغذی، تولید بهینهای را نیز به ارمغان میآورد. راندمان روش آبیاری قطرهای بین 90 تا 95 درصد تخمین زده میشود، که به نسبت سایر روشها که در بهترین حالت راندمانی بین 60 الی 70 درصد دارند، بسیار چشم گیر است. آبیاری قطرهای نه تنها برای گلخانهها بلکه برای محیطهای باز و مزارع، به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک نیز بسیار کارآمد و مناسب است.
یکی از معایبی که به روش آبیاری قطرهای وارد میشود، هزینه نسبتا بالای این روش نسبت به سایر روشهاست. با اینحال متخصصان بر این باورند که مقایسه هزینههای اجرای سیستم آبیاری بایستی با در نظر گرفتن تمامی جوانب مانند راندمان سیستم، هزینه نگهداری، خروجی محصول، کیفیت محصول و… انجام گیرد. نتیجه تحقیقات نشان دهنده آنست که در بلندمدت استفاده از این سیستم، صرفه اقتصادی دارد.
آبیاری با لوله تراوا (متخلخل یا نشتی)

آبیاری زیرسطحی تراوا سیستمی است که با استفاده از لوله های متخلخل اسفنجی آب، کود، سم و موارد مغذی را در یک فضای رطوبتی مستقیما در اختیار ریشه قرار میدهد. پیادهسازی این روش همانند آبیاری قطره ای است، با این تفاوت که به صورت زیر زمینی و نشتی انجام می شود. برای این کار می توان لوله ها را در عمق ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتری درون شیارهایی داخل زمین قرار داد و با خاک روی آن ها را پوشاند. از مزایای این سیستم این است که به راحتی آب، مواد غذایی و سموم نباتی را در اختیار ریشه قرار میگیرد. ممانعت از رشد علف های هرز، عدم نیاز به تسطیح زمین و انجام تهویه از دیگر مزایای این روش میباشد.
- ۰۰/۰۴/۰۶