سالانه ۳ میلیون تن از انواع مختلف مرکبات تنها در شمال ایران تولید میشود. با احتساب برداشت جنوب کشور، ایران به پنجمین کشور تولیدکنندهی مرکبات جهان تبدیل شده است. میزان تولید و کیفیت میوه این درختان به مدیریت و جلوگیری از سرایت علفهای هرز مرکبات به باغات بستگی دارد. زیرا درختان آنها نسبت به حضور یک رقیب دیگر در دریافت مواد معدنی و خاک شدیدا حساس هستند.
برای کنترل علفهای هرزمرکبات باید ابتدا انواع آن را بشناسید و از فراوانی و نیاز آنها آگاه باشید. بطور مثال اینکه علف هرز باغ شما از نوع یکساله است یا دائمی و چه فصلی فصل رشد آن است. همچنین اینکه بهترین روش مبارزه با رویش آن چیست.
مثلا علفهای چندسالهای مانند قیاق و پنجه مرغی را میتوان قبل از کاشت نهال به راحتی کنترل کرد و از هزینههای بعدی جلوگیری کرد.
علف هرز مرکبات چیست؟
علف هرز از جمله گیاهانی هستند که خارج از مکان اصلی خود و ناخواسته در هر محل دیگری شروع به رویش میکنند. این مسئله موجب میشود در اهداف و نیازمندی های انسان اختلال ایجاد شود. خسارتهایی که علفهای هرز در باغات و مزارع ایجاد میکنند، مواردی مثل افزایش بیماریهای گیاهان، کاهش کیفیت محصول، ایجاد مشکل در برداشت محصول، تبدیل شدن به پناهگاهی برای جانوران موذی و تولید مواد سمی است. به همین دلیل نیز همواره کشاورزان در صدد از بین بردن این گیاهان از زمین کشاورزی خود هستند.
علفهای هرز را میتوان رقیب سرسخت محصولات زراعی و باغات میوه علی الخصوص مرکبات دانست. علت موفقیت علفهای هرز در رقابت با دیگر گیاهان برای جذب آب و منابع غذایی خاک، به عواملی از جمله، رشد سریع و گسترده، توانایی آللوپاتی (دگر آسیبی) و تداوم دامنه حضور در زمینهای زراعی بسته است.
نکته: آللوپاتی یعنی گیاهی با تولید سم در بخشی از اندام خود، به گیاهان و درختان اطرافش آسیب جدی وارد کند.
در هر اقلیمی بسته به آب و هوا و گیاهانی که بیشتر وجود دارد، علفهای هرز مشخصی رشد میکند. البته تنوع علفهای هرز بسیار زیاد است. به طوری که تقریبا در ازای هر اقلیم و محصول کشاورزی چندین نوع علف هرز مزاحم میروید. با این وجود روش کنترل آنها بسیار شبیه به هم است. اما شدت و ضعف این کار به ارزیابی از نوع و خسارت علف هرز، شرایط منطقه و علایق خود صاحب باغ بستگی دارد.
علفهای هرز ناخواسته در هر محل دیگری شروع به رویش میکنند
شایعترین علفهای هرز در سطح ایران و جهان
شناخت گونههای مختلف علفهای هرز و اینکه در چه شرایطی، چه نوعی از آن رشد بیشتر و گستردهتری مییابد به نحوهی مبارزه با آنها کمک شایانی میکند. در اینجا به توضیحاتی اجمالی دربارهی گونههای علفهای هرزی که در ایران و جهان شایع هستند میپردازیم
:بیشترین علفهای هرزی که در کشورمان ایران یافت میشوند
علفهای هرز جنوب کشور: حلقه، خرقه، مَرغ، قیاق، اویارسلام، ورگ و خارشتر
علفهای هرز شمال کشور: مَرغ، پیچک، اویارسلام، قیاق، گندجارو، نی، تمشک، سوروف و پنیرک
علف هرز سوروف
سوروف از خانواده گندمیان و کشیده برگها است. ارتفاعش از ۳۰ سانتی متر تا ۱۵۰ سانتی متر نیز میرسد. در طیف وسیعی از انواع خاکها رشد میکند؛ اما خاکهای با ازت زیاد را بهتر ترجیح میدهد. در زبان فارسی با نامهای سوروف، دانه ترنگ، راخ پات، راخ پاتی و ورمز شناخته میشود.
این گیاه از نظر خسارت به محصولات، در زمره سومین گیاه هرز زیان آور جهان محسوب میشود. سوروف یک گیاه یکساله و رطوبت دوست است و به گرمای بالایی نیاز دارد، تا حدی که درجه حرارت محبوب آن ۳۲ تا ۳۷ درجه سانتی گراد است. همین دلیل رشد آن در اواسط بهار آغاز میشود.
برای خواندن ادامه مطلب نحوه کنترل علفهای هرز مرکبات + شایع ترین علفهای هرز ایران کلیک کنید.
- ۰۰/۰۵/۳۱