روشهای زیادی برای کنترل بارداری ناخواسته وجود دارد، مانند استفاده از قرص ضد بارداری ! این قرصهای هورمونی قرصهایی هستند که زنان ماهیانه مصرف می کنند و اگر درست مصرف شوند 99.9% از بارداری جلوگیری به عمل می آورند.
اما این قرصها از انتقال بیماری های مقاربتی مانند ایدز جلوگیری به عمل نمی آورند. این قرصهای کوچک تنها حاوی هورمون پرژسترون هستند و اگر به درستی مصرف شوند حداقل می توانند 95% از بروز بارداری جلوگیری به عمل آورند.
در این مقاله قصد داریم به عوارض قرص ضد بارداری بر سلامت جسمانی بانوان بپردازیم. در پایان مقاله میتوانید تصمیم بگیرید که آیا باید به خوردن این قرصها ادامه دهید و یا از روشهای دیگر برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
قرص ضد بارداری برای چه اهدافی مورد استفاده قرار میگیرد؟
قرص ضد بارداری دارای اهداف درمانی زیادی است که پزشکان بنا بر نیاز بیمار تجویز میکنند. وقتی این قرصها را طبق دستورالعمل مصرف می کنید معمولا موثر هستند. این قرصها برای درمان بیماری هایی از جمله موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
فروش ویژه انواع تجهیزات تصویر برداری پزشکی وینکل پلاس
- تنظیم دوره قاعدگی
- جلوگیری از منوراژیا (پریود سنگین)
- جلوگیری از دیسمنوره ( پریود دردناک)
- جلوگیری از سندروم پیش از قاعدگی
- کاهش و درمان ابتلا به کیست سینه و تخمدان
- پیشگیری از سرطان تخمدان
این قرصها برای درمان این بیماری ها مفید هستند اما استفاده خودسرانه از آنها آثار منفی زیادی بر سلامتی دارد. به همین دلیل کارشناسان سلامتی در این باره هشدار میدهند که هرگز بدون مشورت با پزشک استفاده از قرص ضد بارداری را شروع نکنید!
همچنین از این قرص برای جلوگیری از بارداری ناخواسته استفاده میشود. اما برخی از پزشکان پیشنهاد می دهند استفاده از مدلهای دیگر کنترل بارداری مانند استفاده از فوم یا کاندوم در طول برقراری رابطه جنسی بهتر است. زیرا این روشها هیچ اثر منفی بر سلامتی ندارند و از انتقال بیماری های مقاربتی نیز جلوگیری به عمل میآورند.
انواع قرص ضد بارداری
به طور کلی قرصهای ضد بارداری به سه دسته تقسیم میشوند:
- تک فازی
- دوفازی
- سه فازی
هر کدام از این قرصها میزان هورمونها را در طول یک چرخه تغییر میدهند و از بروز بارداری جلوگیری به عمل میآورند. هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد قرص ضد بارداری دوفازی یا سه فازی ایمنتر از تک فازی است.
مشخصات و قیمت انواع استندینگ برد (تخت ایستا)
معرفی قرص ضد بارداری
در اینجا به معرفی برخی از مهمترین قرصهای ضد بارداری میپردازیم:
- قرص ال دی / اچ دی
- قرص یاسمین
- قرص یاز
- قرص روکین
- کنتراسمین
- دورسپیل
- مارلون
- بلارا
- چاریوا
- قرص تری فازیک
آیا مصرف قرص ضد بارداری در دوران شیردهی مجاز است؟
این سوالی است که بسیاری از بانوان میپرسند. بهتر است بدانید استفاده از این قرصها در زمان شیردهی تولید شیر را کاهش میدهد و همچنین بر میزان نیتروژن و پروتئین شیر اثر میگذارد.اما در این دوران میتوانید از یک محصول پروژسترون استفاده کنید.
بهتر است از روشهای دیگری برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید. اما اگر قصد دارید از قرص استفاده کنید با پزشک خود مشورت کنید تا قرصی مناسب را به شما پیشنهاد دهد.
عوارض جانبی استفاده از قرص ضد بارداری کدامند؟
مشخصات و قیمت انواع صندلی کرنرسیت
عوارض جانبی استفاده از قرصهای ضد بارداری بسیار شایع هستند. به همین دلیل بسیاری از پزشکان از تجویز آن امتناع میورزند. از شایعترین عوارض این قرصها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تهوع
- افزایش وزن
- تورم سینه ها
- تغییر خلقیات
- تغییر در ترشحات واژن
- کاهش میل جنسی
- سردردهای شدید
- اختلال دوبینی در افرادی که از لنز استفاده می کنند
- ریزش مو
همچنین مطالعات نشان داده اند که استفاده از قرص ضد بارداری با خطر افزایش فشار خون مرتبط است. بهتر است قبل از استفاده از این قرص تاریخچه درمانی خود را با پزشک در میان بگذارید.
استفاده از این قرصها سبب بروز نوعی بیماری پوستی به نام ملاسما نیز می شود. در بیماری پوستی ملاسما لکه های قهوه ای رنگ مایل به آبی، قرمز و خاکستری بر روی صورت پدیدار می شود. این لکه ها معمولا بر سه نقطه از صورت، گونه ها، پشت لب و پیشانی مشخص می شوند.
با توجه به عوارض زیادی که این قرصها بر سلامتی دارند بهتر است از روشهای دیگری استفاده شود. ادامه یافتن این عوارض کیفیت زندگی را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
افسردگی یکی از بارزترین عوارض استفاده از قرص ضد بارداری است!
گزارشی اخیرا در مجله Jama Psychiatry به چاپ رسیده است که به بررسی عوارض استفاده از این قرص بر سلامت بانوان پرداخت. این تحقیق در دانمارک بر روی بیش از یک میلیون نفر انجام شد.
فروش ویژه انواع رادیوگرافی دندانپزشکی وینکل پلاس
نتایج این تحقیق نشان داد که یکی از عوارض شدید استفاده از این قرص افسردگی است و این موضوع در بانوان نوجوان و کم سن بیشتر به وجود میآید.
خواب آشفته، خستگی، بیقراری، دلشوره، عدم تمرکز، بی انگیزگی، احساس یاس، ناامیدی، پرخوری و کم خوری نیز از عوارض شدید این قرص هستند. البته تمامی این علایم به دلیل بروز افسردگی به وجود میآیند.
روشهای جایگزین قرص ضد بارداری!
اگر از قرص ضد بارداری برای اهداف درمانی دیگری به جز جلوگیری از بارداری ناخواسته استفاده می کنید، باید با پزشک خود مشورت کنید و به دنبال روشهای جایگزین دیگری باشید. در علم پزشکی معمولا روشهای متعددی برای درمان یک بیماری وجود دارد.
اما اگر از این قرص برای جلوگیری از بارداری ناخواسته استفاده میکنید روشهای متنوع دیگری وجود دارند که به شما کمک می کنند از رابطه جنسی خود لذت ببرید و خطر بارداری نیز وجود نداشته باشد.
بیشتر زنان می توانند با اطمینان خاطر قرصهای ضد بارداری را مصرف کنند اما این قرصها برای زنان بالای 35 سال که سیگار می کشند توصیه نمی شوند.
فروش ویژه انواع تجهیزات پزشکی عمومی وینکل پلاس
کاندوم یکی از بهترین روشهایی است که برای جلوگیری از بارداری وجود دارد. همچنین این روش از انتقال بیماری های مقاربتی نیز جلوگیری به عمل میآورد. به همین دلیل کارشناسان سلامتی استفاده از کاندوم را از سنین جوانی که فعالیت جنسی آغاز میگردد آموزش میدهند.
آی یو دی روش دیگری است که وسیله ای در داخل رحم به کار گذاشته میشود و احتمال بارداری را کاهش میدهد. اما این روش عوارضی مانند پریود دردناک و یا گرفتگی عضلات را نیز به همراه دارد.
تزریق آمپولهای ضد بارداری، استفاده از ایمپلنتهای ضد بارداری و حلقه واژنی همگی از روشهایی هستند که میتوانند جایگزینی برای استفاده از قرص ضد بارداری باشند.
- ۰۱/۰۱/۰۷